Tussen de Bogen 60
1013 JB Amsterdam

Telefoon : +31 (0)20 419 6266
Mail:diekman@xs4all.nl
Instagram @diekmanlandschapsarchitecten

© 2022 Diekman LANDSCHAPSARCHITECTEN | DREAMERSTEPS webdevelopment

top

Waterwerken Zuiderzeemuseum

  /    /    /    /  Waterwerken Zuiderzeemuseum

Tegen het buitenmuseum van het Zuiderzeemuseum in Enkhuizen, lag het voormalige werkeiland welke is gebruikt voor de aanleg van de Houtribdijk. Dit eiland is ingericht als een educatieve plek voor jong en oud, geheel geïnspireerd op het museum waardoor deze plek een samenhangend geheel vormt met het binnen museum.

De historie van ons land van het vechten tegen het water en de middelen die hiervoor worden en werden gebruikt worden spelenderwijs uitgelegd. Het plan vormt een centrale plek in de logistiek, een scharnierpunt in de verschillende onderdelen van het museum, een plein met hierop een horecavoorziening, zitgelegenheid en educatieve onderdelen. Het plein vormt een centraal punt in het buitenmuseum en een vertrek- en aankomstpunt voor die wie over het water het museum bezoekt. (90% van de bezoekers maakt gebruik van de speciale bootverbinding.)
Aan het plein ligt langs de waterlijn een vlonder naar een bestaan uitkijkpunt. De grens tussen land en water wordt benut. Het fascinerende uitzicht over de voormalige Zuiderzee wordt direct bij aankomst zichtbaar gemaakt met een zichtlijn begeleidt door bomen en een zwart houten wand met kijkgaten, waarachter in het bestaande bos kunstwerken uit het museum staan. Vijf voormalige eilanden van de Zuiderzee zijn verbeeld en ingezet als educatieve elementen. Zo is één eiland een dok waar men met de aangeboden boten in kan varen. Op het plein, in het water en langs de vlonder zijn velerlei activiteiten opgenomen die de manieren van het overwinnen van het water tonen en voelbaar maken.

 

Samenwerking

Carve

Categorie