Tussen de Bogen 60
1013 JB Amsterdam

Telefoon : +31 (0)20 419 6266
Mail:diekman@xs4all.nl
Instagram @diekmanlandschapsarchitecten

© 2022 Diekman LANDSCHAPSARCHITECTEN | DREAMERSTEPS webdevelopment

top

Voorstel park rond de klusflat Kleiburg A’dam Z-O

  /    /    /    /    /  Voorstel park rond de klusflat Kleiburg A’dam Z-O

De flat Kleiburg in de Bijlmer is na een dreiging van sloop, verkocht als Klusflat. Op de begane grond is een levendige laag aan voorzieningen gekomen.  De flat is omgeven door gras en in deze openbare ruimte komt een park. De huidige functies zoals een moestuin, trapveldje en een speelplek zijn in het ontwerp opgenomen. evenals 500 parkeerplekken.

Gebouwd parkeren is geen optie. De uitdaging is een park te realiseren met deze parkeerplekken. Met de omwonenden en de toekomstige bewoners is gestart met een workshop om de mogelijke opties te onderzoeken. Het parkeren dient zo ver als mogelijk van de omliggende woningen te gebeuren. Afstand nemen van de flat zou het beschikbare terrein ook meer verknippen. In het proces zijn twee opties in samenwerking met de bewoners onderzocht. In koffers langs de flat met een ontsluitingsweg of haaks parkeren op de flat in een lange rij. 

Gekozen is voor het koffermodel. De conclusie van de participatiegroep is dat de verwevenheid met het groen in dit model het grootst is.  De doorgangen naar het park zijn als zichtlijnen het park in vorm te geven. De functies zijn in karakteristieke, herkenbare ovalen ingepakt. De looplijnen liggen hier als vloeiende lijnen tussendoor.

Opdrachtgever

Gemeente Amsterdam