Tussen de Bogen 60
1013 JB Amsterdam

Telefoon : +31 (0)20 419 6266
Mail:diekman@xs4all.nl
Instagram @diekmanlandschapsarchitecten

© 2022 Diekman LANDSCHAPSARCHITECTEN | DREAMERSTEPS webdevelopment

top

Transformatie Lucentterrein Hilversum

  /    /    /  Transformatie Lucentterrein Hilversum

Het huidige Lucentterrein was in het verleden een terrein van Philips. In 1909 ontwierp architect Bakker de Sigarenfabriek. In de jaren 50 kwam hier de Melkfabriek bij. Met de transformatie van het terrein heeft woningbouwvereniging Alliantie en de gemeente Hilversum het bestaande kantorencomplex omgevormd tot een woon- en werkomgeving. Een van de oorspronkelijke gebouwen is omgevormd tot het hoofdkantoor van woningbouwvereniging Alliantie. Het achterliggende gebied is omgevormd tot een woongebied.

Onze opdracht betrof het ontwerpen van zowel het entree gebied van het hoofdkantoor van de Alliantie als het achterliggende nieuw ontwikkelde  woongebied.

Het entree terrein van de Alliantie is vormgegeven als een representatieve entreetuin waar tevens de parkeeropgave in is opgelost. De hoeveelheid verharding is geminimaliseerd en watert af op de naastliggende beplanting. Bestaande bomen zijn zoveel mogelijk behouden en vormen nu een natuurlijk zonnescherm voor de kantoren en woningen.

Op het grootste deel van het terrein, achter het hoofdkantoor is de auto te gast. Het maaiveld is zodanig vormgegeven dat de appartementengebouwen in het “landschap” staan. De hoeveelheid groen is gemaximaliseerd waardoor de hittestress zal afnemen. De auto is te gast, de rijbaan en de parkeer oplossingen zijn uit het zicht opgelost. De bewoners parkeren hoofdzakelijk in een parkeergarage onder een deel van de openbare tuin, de medewerkers van de Alliantie in de aan de Jan van de Heijdenstraat grenzende parkeertuin.

De gekozen beplanting zorgt voor kansen voor de biodiversiteit en draagt mee aan een poëtisch en prettig woon- en verblijfsgebied.

Opdrachtgever

de Alliantie

Stedenbouwkundig plan

DvdP ism JAM architecten