HET STADSPLEIN IN CULEMBORG

Omschrijving van het project

In opdracht van de gemeente Culemborg is een ontwerp gemaakt voor een stadsplein bij het nieuwe stadskantoor van de gemeente. Het nieuwe stadsplein valt buiten de gangbare route door de binnenstad. Door deze situering is het plein een uitzondering op de Markt en de Varkensmarkt, de twee andere pleinen in de binnenstad van Culemborg.

lees meer...

De plek daagt uit om nieuwe ingrepen te doen. De vele steegjes van en naar het plein maken het plein een plek om te ontdekken. Deze gegevens zijn gebruikt in het ontwerp. Oud en nieuw komen samen. Stad en landschap liggen tegen elkaar aan.
Het plein is in zijn geheel verhard. Het stadskantoor moet makkelijk en vanzelfsprekend bereikbaar zijn. Er is echter een indeling gemaakt op het plein. De oude bebouwing is op een grindvlak gezet. Dit vlak ligt als het ware over een vlak van antracietgrijze betonklinkertjes, waalformaat. Door deze ingreep ontstaat er een plek om te verblijven met een zachte, hoorbare, vertragende verharding. Hiernaast ontstaat er een route om het grindvlak, de zichtbare  overblijfselen van het verharde vlak met de betonklinkertjes, die te definiëren is als de voetgangerssnelweg. De toegangen naar het plein hebben allemaal hun eigen identiteit gekregen. 

lees minder

Project delen

0