INRICHTING VOORMALIGE BRANDWEERLOCATIE APELDOORN

Omschrijving van het project

De kunst van het nietsdoen, De kunst van het weglaten.

Het project ‘de voormalige brandweerlocatie’ in het Beekpark ligt in het centrum van Apeldoorn, de meest bosrijke gemeente van Nederland. Deze kwaliteit is als identiteit ingezet voor deze plek. Wonen in de meest bosrijke gemeente, in het “bos”, in het centrum. 

lees meer...

Om dit te bereiken is in het stedenbouwkundige plan de basis gelegd om het landschap tot zijn recht te laten komen.

 

Het tegenoverliggende park Beekpark is visueel over de Vosselmanstraat getrokken. De woningen van Claus en Kaan architecten, komen daadwerkelijk in het landschap te staan. Het landschap ligt tot tegen de woningen aan en de half ondergrondse parkeergarage is aan het oog onttrokken. Het terrein wordt slechts op twee plaatsen doorsneden door paden. Naast de drie bestaande markante bomen zijn er grote acacia’s over het gehele terrein geplant. Door het planten van grote groepen rododendrons, een herkenbare heester in de gemeente Apeldoorn, wordt er privacy bij de woningen gecreëerd. Richting het naastliggende terrein rolt het landschap via een grastrap naar beneden. De minimale ingreep resulteert in een sterk en leesbaar beeld. De wisselwerking is groot. Deze ingreep heeft tevens een vergroting van het tegenoverliggend Beekpark tot gevolg. De woningen komen sterk uit in het landschap, het landschap is één geheel gebleven. 

lees minder

Stedenbouwkundig plan en architectuur: Claus en Kaan architecten

Publieksprijs Apeldoorn 2002, 2e plaats vakjury

Project delen

0